Marriedadult
Image default
Home and Garden

Eenzaamheid na het scheiden

Zodra het leven weer een beetje als normaal begint te voelen na een scheiding, is het nog steeds gewoonlijk dat de pas gescheiden persoon een eenzaam gevoel kan hebben. Voor sommigen is het makkelijker om met dit gevoel om te gaan dan voor anderen. Vooral wanneer je een langdurige relatie hebt gehad is het gevoel van het verlies van een partner natuurlijk heel heftig. Maar hoe ga je eigenlijk met deze eenzaamheid om? 

De angst voor de eenzaamheid is tijdens een relatie vaak een factor voor mensen om niet te scheiden. Dit drijft echter tot ongezonde relaties. Uiteraard is het logisch dat zo’n dramatische verandering gevoelens van eenzaamheid kunnen veroorzaken. Per persoon zal dit verschillen, maar voor de meesten die uit een langdurige relatie komen heeft zo’n scheiding wel een grote impact. Het voelen van deze emoties maakt een persoon zeker niet zwak of verkeerd. Elk gevoel is valide en mag er zijn, dit is namelijk een deel van het verwerkingsproces. 

Wanneer je net in een scheidingsproces zit is het lastig om je gedachten te verzetten. Het voelt vaak alsof er geen einde aan komt. Het is daarentegen nooit verkeerd om na te denken wat je zou willen in de toekomst. Daarnaast is het van belang om geen kluizenaar te worden vanwege alle emotionele gedachten. Probeer eens contact op te nemen met oude vrienden of kennissen die je al een tijdje niet gesproken hebt. Of ga eens wat drinken met die ene familielid. Er zijn vast genoeg mensen in jouw omgeving die je door deze zware tijd willen helpen. Dit kan voorkomen dat je extra somberheid ervaart. 

Een andere manier om je focus te verleggen van de scheiding is door een bucketlist te maken en een nieuwe hobby te zoeken. Er zijn vast een hoop dingen die je nog graag eens zou willen proberen maar nog nooit hebt gedaan. Maak daarom eens een lijstje met alle dingen die je nog wilt doen. Dit kunnen kleine dingen, maar ook grote dingen zijn. Door dit lijstje op te stellen kun je wellicht een nieuwe hobby ontdekken. Vooral na een emotioneel proces zoals een scheiding kan het verzetten van je gedachten door het uitvoeren van een nieuwe hobby een goede manier zijn om aan een nieuw hoofdstuk van je leven te beginnen.

Ondanks veel mensen het vaak uitstellen, is het uitvoeren van een sport een goede manier om stress los te laten. Probeer eens een sportschoolabonnement uit, beoefen een teamsport of ga joggen met een vriend of vriendin. Zelfs niet-intensieve trainingen kunnen ervoor zorgen dat je een beter gevoel van jezelf krijgt. Daarnaast creëer je ook nog eens interactie met de sociale wereld. Bekijk Buitengewoon Mediation voor meer tips.