Marriedadult
Image default
Offers

Wat is klik laminaat?

Dat is laminaat met een kliksysteem. Dit systeem vind je aan de mes en groefverbinding. Elke plank is voorzien van een speciale verdikking aan de mes en een speciale uitsparing in de groef. Dit zorgt ervoor dat de planken aan elkaar blijven zitten zonder dat er lijm bij gebruikt wordt. Bij een krulverbinding worden de planken onder een bepaalde hoek in elkaar geklikt. 

Soms moet je eerst een rij planken met de kopse kanten in elkaar klikken en dan in de lengte in elkaar klikken. Er zijn ook soorten waarbij je de planken stuk voor stuk aan elkaar verbind. Daarom vind je in elke verpakking een duidelijk leginstructie, zodat je weet hoe je de vloer het beste kunt leggen.

Welke laminaatvloeren hebben een kliksysteem?

Tegenwoordig heeft elke laminaatvloer wel een klik verbinding. Sommigen soorten hebben alleen een klikverbinding aan de lange kanten maar de meeste vloeren hebben rondom een kliksysteem. 

Wat zijn de voordelen van laminaat met een kliksysteem?

De vroegere laminaatvloeren hadden een mes en groef verbinding zoals de houten vloeren die hebben. Groot nadeel hiervan was dat er altijd gelijmd moest worden. Dit is veel arbeidsintensiever. En zonder lijm kan er ook niet gemorst worden.

Een laminaat vloer leggen met een klik systeem, zorgt dat het leggen snel en eenvoudig gaat.

Hoe leg jezelf eenvoudig een kliklaminaat?

Er zijn verschillende legmethodes van laminaat leggen. In elke verpakking zit een duidelijke beschrijving hiervan. Lees die dan ook eerst zorgvuldig door voor je begint! Sommige soorten worden plank voor plank gelegd. Er zijn ook vloeren waarbij je in banen gaat leggen. Hierbij worden eerst de kopse kanten aan elkaar verbonden en daarna worden de lange kanten in elkaar geklikt.

Leg een laminaatvloer altijd in een wild- of repeterend verband. De kopse kanten moet hierbij telkens verspringen. Dit zorgt ervoor dat de vloer stabiel  stevig wordt. 

Wat ben je nodig om een kliklaminaat mooi te leggen en mooi te houden?

Om een laminaatvloer gemakkelijk te leggen en deze mooi te houden is het gebruik van de juiste ondervloer van groot belang. Naast warmte- en geluidisolatie zorgt een ondervloer voor de nodige stabiliteit. Vooral bij oneffen dekvloeren zoals bv een houten verdiepingsvloer is dit heel belangrijk. Een dekvloer op de begane grond heeft altijd een ondervloer met vochtscherm nodig. Daarnaast zijn er nog speciale ondervloeren, voor extra isolatie of voor vloerverwarming.

Nadat de laminaatvloer gelegd is, moet deze afgewerkt worden met plinten. Een laminaatvloer wordt altijd zwevend gelegd, dus vrij van muren, kozijnen en andere objecten zoals verwarmingsbuizen. Deze openingen werk je dan weg met plinten. Er zijn verschillende soorten plinten te koop. Denk aan bijpassend plint of staande plinten die geschilderd kunnen worden en zodoende passen bij de verdere houtafwerking in een ruimte.


 

https://www.beboparket.nl/