Marriedadult
Image default
Society / Relationships

Loonadministratie

De loonadministratie uitbesteden. Loonadministratie: het scheldwoord van veel ondernemers. Het is een lastig onderwerp, met veel regeltjes en kleine lettertjes. En nu met het coronavirus stapelen de wijzigingen elkaar in hoog temp op. Voor een kleine ondernemer niet meer bij te houden en bijna onmogelijk om je goed aan de laatste regels te houden. Je moet o.a. weten hoe je netto- en brutoloonberekeningen maakt, jaaropgaven opstelt en een aangifte loonheffingen indient. Bovendien moet je alle toegepaste regelgeving, zoals de fiscale en sociale wet- en regelgeving, op je duimpje kennen. Vind je het interessant om het zelf te doen, dan zou je een goed softwarepakket kunnen aanschaffen en een cursus loonadministratie gaan doen. In alle andere gevallen is het lonend om je loonadministratie uit te besteden aan een gespecialiseerd administratiekantoor. Erg handig maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten als je zo’n kantoor gaat uitkiezen.

Je kunt namelijk kiezen uit twee mogelijkheden: alles of gedeeltelijk uitbesteden. Als je alles wil uitbesteden neemt het kantoor je al het werk rond de salarisadministratie uit handen. Je hoeft dan alleen nog maar de urenstaten en personeelsmutaties bij te houden en geeft deze door. Het kantoor doet alle daaraan gerelateerde zaken; je hebt er dus helemaal geen omkijken meer naar. Ook als er iets in de wet- en regelgeving verandert, nemen zij dat mee. Superhandig dus.

Een andere mogelijkheid is de gedeeltelijk uitbesteding. Het administratiekantoor en jij verdelen onderling de taken. Het kantoor verzorgt bijvoorbeeld alleen de berekening van het salaris en de verzending van loonstroken en jaaropgaven. Jij zelf bent verantwoordelijk voor de salarisbetaling, de afdracht van loonheffingen en de jaarlijkse loonbelastingaangifte. Het voordeel hiervan is dat je heel flexibel bent.

Het hangt af van je financiële situatie welke van de twee je voorkeur heeft. Natuurlijk is de eerste optie duurder, maar het bespaart je veel tijd en tijd is ook geld! Ook de kans op fouten is een stuk kleiner bij volledige uitbesteding.

Maar wat je ook kiest: veel succes, vooral in deze rare coronatijden.

https://www.cbbs.nl/